Franskmennene trener knallhardt

Skrevet av Erik Håkonsen,  24.02.2012
Artikkelbilde
Inge Melby foran det gamle jaktslottet til Napoleon

Inge Melby, som tidligere jobbet som stallmann hos Odd-Arne Sagholen ved Momarken Travbane, startet opp som førstemann på stallen til svensken Jørgen Westholm i Frankrike for to måneder siden. Vi besøkte den tidligere østfoldingen på treningssenteret, Grosbois, i Paris.

-          Det første jeg kan si er at franskmennene trener langt hardere enn de gjør hjemme i Norge. Det er helt vanlig at de franske hestene blir trent i 1.20 fart over 2800 meter to ganger i uka. Til tross for denne harde treningen er det lite med skader på hestene. Grosbois er et enormt treningssenter. Det er fire forskjellige baner. Alt fra en på 1500 meter til en innendørs bane på 450 meter. Forskjellige treningsløyper går på kryss og tvers på dette enorme området. Napoleon sitt gamle jaktslott ligger inne på området. Det er klart man får forskjellige tanker når man kjører rundt på Grosbois. Totalt står det 1440 travhester oppstallet her. Det er det franske travselsakpet, som eier og driver stedet. De kjøpte stedet av staten i 1962. Jørgen Westholm leier 12 bokser. Jeg bor i andreetasjen over stallen. Man kan trygt si at det blir hest det meste av døgnet, sier Inge Melby.

 

Håper på løpskjøring

-          Jeg har enda ikke fått kjørt løp i Frankrike enda. Jeg håper det blir snart. Jeg synes det er veldig moro å kjøre løp og det betyr veldig mye når man jobber så mye med hestene. Det å kjøre på Vincennes, som er den største banen i Paris, kan jeg bare glemme. Man må ha vunnet mange løp før man får lov til å kjøre på denne banen. Det er på de mindre banene jeg må håpe på å få min franske debut på, sier Inge Melby.

 

Enorme premier

-          Det er ingen løp i Frankrike hvor førstepremien er mindre enn drøye 40.000 kroner. De fleste løpene har en mye høyere førstepremie. Det koster heller ikke noe mer å ha hest i trening i Frankrike enn i Norge. De fleste trenerne tar 11.000 kroner i måneden, pluss 20 prosent av innkjørte penger. Har man en god hest her nede blir det fort penger av det, sier Inge Melby.

 

-          Er Frankrike drømmen?

-          Nei, drømmen er det ikke. Jeg liker å kjøre mine egne hester i løp, og det å etablere seg her nede synes veldig vanskelig.  Jeg tror jeg kommer til å etablere meg i Norge med tid og stunder. Jeg er på jakt etter å lære mest mulig før jeg starter opp for meg selv. Derfor er dette oppholdet svært viktig. Det er interessant å se hvor hardt man kan trene før hestene tar skade av det, sier Inge Melby

Paris er en verdensmetropol, men Inge Melby har ikke hatt tid til å se seg så veldig mye rundt om i sentrum.

-          Jeg fikk besøk av kompisene mine fra Østfold forrige helg. Gøran Antonsen, Ole Johan Østre og Jens Kristian Brenne kom på besøk. Da ble det en tur på byen i Paris sentrum. Det var utrolig gøy og alt var som det var tidligere, ler Inge Melby.