Spydermann var tøffest

Skrevet av Magne Engebretsen, Equus,  11.08.2012
Artikkelbilde
Vidar Hop kjørte et prikkfritt løp med Spydermann Ø.K.

Den første utgaven av Det Norske Travselskaps 5-års-løp med 500 000 kroner i førstepremie er kjørt. Ledet fra start til mål gjorde en kruttsterk 1 Spydermann Ø.K. og Vidar Hop. Steggsjura vant hoppeavdelingen.

Bernt Øksnevad er eier og oppdretter av den flotte 5-åringen etter Åsajerven. I kvalifiseringen fikk Vidar Hop tømmene for første gang. Nå var han godt kjent med den råsterke 5-åringen og hadde taktikken klar:
- Jeg la opp til å sitte i tet og å dra unna i et jevnt tempo. Hesten var pigg og glad hele veien. En herlig seier, mente Vidar Hop. Han utdypet gjerne sine taktiske vurderinger:
- Jeg ville innlede med en rask første 500-meter. Deretter var planen å dempe så mye som mulig og kjøre 1.30 første 1000. Nå ble det 1.29,5 første 1000, men det var bra. I sisterunden økte jeg farten suksessivt, og jeg vil karakterisere seieren som sikker. Dette var kjempeartig, og familien Øksnevad er en hestefamilie. De får fram den ene gode hesten etter den andre, skrøt Vidar Hop.

- Dette løpet har vi ventet på i et halvt år. Vi visste at vi hadde en hest med kapasitet, og nå stod han optimalt til på strek, jublet Martin Øksnevad, mens pappa Bernt er i Harstad for å kjøre NM for amatører.

I V75 var vinneren et tredjevalg. Råsterk toer etter å travet de siste 1200 metrene i tredjespor var 8 Moe Svarten og Jan Martin Bjerring. Wik Stjernen og Gunnar Austevoll leverte en sterk innsats fra lengste tillegg til tredje, mens Ramstad Odin og Geir Vegard Gundersen ble fjerde. Favoritten 10 Art Kjarvald var framme hos lederen da halve løpet var kjørt, men viste tretthetstegn i siste sving og dalte til femte.

250 000 til Steggsjura
I det femte løpet ventet en sjekk på gedigne 250 000 kroner til vinneren av Det Norske Travselskaps 5-års-løp for hopper.

7 Øyseira traff starten klokkerent og dro frisk unna i tet med 6 Steggsjura og 1 Blikkstra på slep. Betrodde 15 Ulsrud Tea satte fart fra køen etter en runde og hadde kontakt med tetgruppen da runden gjenstod. Der fremme overtok 6 Steggsjura, holdt tempoet oppe på en flott måte og holdt sikkert unna for en god 1 Blikkstra og en tapper Ulsrud Tea, som travet en flott sisterunde og landet på sterke 1.25,0v/2160 meter. Vinnertiden var 1.27,2v/2100 meter. Hoppa eies av Torild Håvardstun fra Blosterdalen, trenes av Eivind Fjelstad og ble kusket av en glad Øyvind Austevoll.

- Jeg har vunnet både Norsk Oaks og Hoppe-Derby, men denne triumfen er inne på min topp-3-liste, smilte en glad bergenser. Han var godt fornøyd med løpsopplegget:
- Hun kan være usikker tidlig i løpet, men er ganske stødig når hun først får lagt seg til. Idag kunne jeg være etter henne og "mase litt". Hun var veldig god, og på oppløpet satt jeg rolig og lot henne vinne på siget. Jeg tok ikke noen sjanser da, sa Øyvind Austevoll.