Buller'n tester spa for hest

Skrevet av Erik Håkonsen, Equus.,  08.08.2012
Artikkelbilde
- Spabehandling på hest har vi god tro på, sier f.v. Robert Overå, Svein Inge Pilskog, hesten Sparmax og Trond Anderssen.

Hønefoss bedriften, Sparmax, satser for fullt på hest. Både som hesteeiere og salg av infrarød sauna til hest.
- Dette er kjempespennende, sier travtrener Trond Anderssen, som skal trene hesten og teste ut saunaen.

- Jeg har veldig god tro på infrarød sauna til hest. Det er viktig med velvære også for våre firebente venner. Med denne saunaen vil de tørke mye fortere etter trening, jeg tror det vil virke forebyggende, øke blodsirkulasjonen og ta knekken på mange infeksjoner. Jeg har testet det litt allerede og jeg kan trygt slå fast at hestene liker det svært godt. Vi monterte et panel over en boks og slapp flere forskjellige hester inn i denne boksen. Alle hestene stilte seg under panelet som avga infrarød stråling. De toppet i ørene og koste seg, sier Trond Anderssen. 

Restitusjon viktig
Travhester er som toppidrettsutøvere. Riktig trening, riktig mat og mye hvile er det aller viktigste. For en idrettsutøver er restitusjonen viktig etter harde løp og treningsøkter.
- Det samme er for travhester. Med denne saunaen vil hestene kvitte seg fortere med slaggstoffer i kroppen. Jeg kommer til å teste ut saunaen på forskjellige hester med forskjellige plager. Dermed kan vi se et klart bilde at hva saunaen hjelper mot, sier Trond Anderssen. 

Hestepakke
Sparmax skal dra nytte av den erfaringen Trond Anderssen oppnår med bruk av infrarød stråling. Det er viktig å få svar på hvor mange paneler man trenger, hvor høyt over hesten de skal plasseres, hvilken vinkel de skal ha og ikke minst hvilke plager på hesten de har god effekt på.
- Vi går en meget spennende tid i møte. Når vi vet infrarød stråling har god effekt på mennesker, kan vi ikke skjønne hvorfor det ikke skal være like bra på dyr. Man skal heller ikke undergrave viktigheten av velvære. Når vi får svar på alle disse spørsmålene, kommer vi til å sette opp ei «hestepakke» og tilby den til hestesporten,  sier Robert Overå, som er prosjektleder for hesteprosjektet hos Sparmax. 

Panelet med infrarøde stråler er på plass i stallen til Trond Anderssen.
Fra venstre Svein Inge Pilskog,  hesten Sparmax, Trond Anderssen og Robert Overå.

Sparmax ny superhest?
Sparmax har også blitt hesteeiere. Den heter selvfølgelig Sparmax.
- Det var flott at vi også kunne døpe hesten. Vi var aldri i tvil, han måtte bare hete Sparmax. Det er snakk om en to-åring med flott avstamning. Det er Trond Anderssen som har plukket ut hesten for oss. Vi har blitt bitt av hestebasillen, sier Svein Inge Pilskog, som er aktiv styreleder i Sparmax.

- Jeg har aldri vært interessert i trav tidligere, men etter at jeg ble introdusert for Trond Anderssen og fikk oppleve hestene på gården har det tatt helt av. Jeg har vært på Bjerke og har virkelig blitt fasinert av miljøet. Fortsatt er jeg redd hester, men det håper jeg vil gå over etter hvert. Målet er at hesten Sparmax skal bli et samlingspunkt for de 35 ansatte i bedriften. Vi kommer til å arrangere stallbesøk og turer til løpene han skal gå, sier Svein Inge Pilskog, som håper på suksess både på travbanen og for hestesauna.