Montéjenter i galopp

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus,  27.04.2012
Artikkelbilde
Siv Emilie Løvvold og Kristine Kvasnes i full galopp ut av startboksene. (Foto: Erik Håkonsen, Equus)

Kristine Kvasnes og Siv Emilie Løvvold gleder seg alltid til 17. mai. I år er forventningene ekstra store. På nasjonaldagen skal montéjentene ri galoppløp på Øvrevoll. Onsdag testet Vestfold-duoen hester og startbokser på Norges eneste galoppbane. En strålende test.

- Kjempegøy. Dette gikk da bra? sa Siv Emilie litt spørrende etter en fartsfylt test ut av startboksene.
- Perfekt, svarte Knut Austad, formann i galoppens lisenskomite. Med et anerkjennende nikk ga han grønt lys til Kristine fra Hof og Siv Emilie fra Vear. Austad vet hva han sier ja til. Han er tidligere politimester på Romerike.

Men det var ingen grunn til å tvile på de ridende tøffingene. De kan hest, og de kan sitt fag. Lørdag ble Siv Emilie toer og Kristine treer i det store montéløpet på Åby Travbane utenfor Gøteborg. 15 000 tilskuere skapte cupfinalestemning under Olympiatravet. Da var det travende hester. Onsdag galopperte de firbeinte.

Det skal de også gjøre i det første løpet på Øvrevolls 17. mai. 900 meter rett fram. I 60 kilometer i timen. Fem montéryttere mot de fem beste jockeyene. Senere på festdagen blir det rolle- og hestebytte: 1600 meter for montéhestene. 

Prestisjekamp
- Det bør gi fordel oss. Jeg regner med at jockeyene rir for fort. Da kan hestene «rullle» over, sier Kristine med blikket fram i tid. Hun legger ikke skjul på at det er mye prestisje i kampen mellom monté og galopp.
- De burde grue seg, supplerer Siv Emilie spøkefullt. Hun er 19 år og liker å vinne.

- Jeg er en dårlig taper. En veldig dårlig taper, fastslår hun. Men hun vinner ofte: Åtte seire så langt i år, hun vant med Alm Tindar torsdag kveld, viser fasiten i monté - som altså er sporten der travhestene mangler sulky, men har rytter.
Kristine, 22 år, har ni seire - og er også i vinnerform i vanlige sulkyløp. Tirsdag kusket hun Knell inn til seier på Forus, i det slagne felt var norgesrekordholderen Tekno Odin og Øystein Tjomsland.

Gnisten er tilbake
- Hest er en livsstil, oppsummer Kristine som har meldt overgang og flytting til Forus Travbane. Der jobber hun hos Åsbjørn Tengsareid.
- Jeg var litt lei en stund. Det ble mye reising hit og dit. Nå har jeg fått gnisten tilbake, sier hun med krav på å bli trodd.

Også for Siv Emilie Løvvold har hest vært en livsstil de siste årene. Litt tilbake i tid var hun en lovende fotballspiller med scoring i en Norway Cup-semifinale i jenteklassen. Den gang var Vear laget. Rosenborg er favoritten i eliteserien.
- RBK var gode da jeg begynte å følge med. Derfor, forklarer jenta som er ferdig med det første året av bachelorstudiet i økonomi og administrasjon på Høgskolen i Vestfold.

- Yrkesframtiden min ligger nok der, tror hun. Men før den tid skal hun fortsette veien mot toppen som montérytter. Med et og annet innslag av galopp...

- Det blir gøy på 17. mai, sier Siv Emilie Løvvold. Vi gleder oss veldig, legger Kristine Kvasnes til.

Galopptrener Are Hyldmo i midten instruerte Kristine Kvasnes (t.v.) og Siv Emilie Løvvold. (Foto: Erik Håkonsen, Equus)