Sølv til Østre!

Skrevet av Evelyn Stillerud,  04.09.2011
Artikkelbilde

Ole Johan Østre innledet trått i EM for stallansatte i Russland. Til gjengjeld avsluttet han supersterkt med to seirer! Det holdt til sølv bak italienske Walter Tonesi.

Dagen startet på verste vis med galopp fra start i det første oppgjøret. Østres hest var ikke av de bedre i feltet og nordmannen ble hengende etter. Det neste løpet var nesten likedan. Det positive var dog at Østre ville få noen bedre hester å kjøre i de to siste løpene.

Den norske representanten ivaretok sjansene meget godt, og slo til med seirer i de to siste løpene. Ingen av hestene hadde vunnet tidligere på dagen. En av Østres argeste konkurrenter, Lyudmila Lyubimova fra Russland, falt i bakken i første sving i det aller siste oppgjøret og var dermed ute av dansen. Løpet ble merkelig nok ikke innringt og Østre vant overlegent etter å ha kjørt i tet hele veien. Han trodde at denne hesten var såpass mye bedre enn konkurrentene, så den ville vunnet et eventuelt omløp også, så seieren var nok innen rekkevidde uansett utfall.

Kvaliteten på hestene var så som så. De hadde veldig forskjellige rekorder og grunnlag. Hestene gikk to løp samme dag og kusken som vant det første heatet fikk hesten som var sist i mål ved neste oppgjør. Slik sett jevnet det seg ut på sikt.

Før det siste oppgjøret stod den italienske og den russiske representanten likt i poengsum. Østre måtte vinne og disse to måtte utgjøre baktroppen for at gullet skulle tas med hjem til Norge. Som sagt datt russeren i bakken og fikk kun med seg ett poeng videre. Italieneren var ikke så lett å riste av seg, så det ble til slutt sølv til Norge - noe vår representant var godt fornøyd med! Han kjørte glimrende i alle fire løp. De to første hestene var virkelig ikke lette å få rundt banen på ordentlig vis. De to siste var gode og vår kusk ivaretok sjansene sine på beste vis. Virkelig god innsats og Norge kan være stolte av den prestasjonen!

I tillegg trakk de norske guttene (Ole Johan og Lars H. Østre) til seg litt ekstra publikum. De kom i snakk med en russer på flyet fra Moskva til Ufa og inviterte det nye bekjentskapet til en tur på banen. Han hadde aldri vært der før og jammen tok han ikke turen! Han og selskapet hans fikk med seg Østres to siste løp og var særdeles fornøyde med besøket.

Russerne hadde lagt seg i selen for å lage et godt arrangement. De hadde kulturelle innslag før hvert løp; enten en form for dans eller diverse hesteaktiviteter. Noen ganger var dette også kombinert. Ufa har et flott hestesportsanlegg i banen Akbuzat. Anlegget rommet både trav, galopp og ridesport på veldig godt vis.

Været var strålende til å begynne med søndag, men regnet trengte seg på mot slutten av dagen. Kuskene fikk virkelig kjenne på russisk regn i det siste løpet og under medalje-seremonien. Det så ikke ut til å affisere de tre medaljevinnerne; Italienske Walter Tonesi øverst på pallen foran Ole Johan Østre på søvlplass og finske Hannu Torvinen på tredje.

Svenske Anders Svanstedt trakk seg fra konkurransen og ble erstattet av en hjemmekusk fra Bashkortostan. Denne var ikke med i mesterskapet, men fylte bare en plass. Han vant ett av de fire løpene som ble kjørt, det vil si at Ole Johan Østre var den eneste kusken med to seirer i EM for stallansatte 2011.