Bedre helse med anatomiske hestesko?

24.06.2009
Artikkelbilde
Tre fornøyde kursdeltagere sammen med instruktørene (f.v) Leif Hoset (Malvik), Paul Marius Landfalld (Verdal), Hanne Martine Stabursvik (spesialist, Sao Paulo), Ben Pearks (faglig ansvarlig, England) og Joar Leirfall (Stjørdal)

Hovslagere som har erfaring med bruk av den anatomiske hesteskoen fra Cytek hevder å se enestående forbedringer i hestenes bevegelsesapparat. Søndag 14. Juni mottok 6 nye hovslagere i Midt-Norge bevis for at de er sertifisert for skoing av hester med denne skotypen.

Den anatomiske skoen skiller seg fra den alminnelige randskoen ved større bæreflate som understøtter hovbeinet, og ved en noe tverr tåprofil. Skoen plasseres under hoven i forhold til hovbeinet og hovens naturlige overrullingspunkt, og fordeler trykket i hoven omtrent som for barfothoven.

Tradisjonelle randsko som plasseres i forhold til hoveggen – uansett lang eller kort tå – og gir punktvise overbelastninger som kan bli ganske smertefulle for hesten. Hovømme hester kompenserer naturligvis bevegelsen og beinstillingen for å avlaste og unngå ømhetene. Det er ofte starten på spenninger og smerter lenger oppover i bevegelsesapparatet.

Bildene får tale for seg

Bildene til venstre viser plassering av den anatomiske Cyteksoen (øverst) og en tradisjonell randsko under hovbeinet (nederst). Sett fart på disse hovene og tenk selv hva som skjer. Mens den anatomiske skoen lander, fordeler trykket og ruller over omtrent som for en naturlig hov, lander den tradisjonelle skoen med et voldsomt trykk i strukturene bak på hovbeinet, foran i hoveggen og i lamellstrukturene.

 

 

(t.v.) Den anatomisk Cytecskoens posisjon under hovbeinet.


Se gjerne på fargen i hoveggen neste gang du skor hvite hover hvor det har vært benyttet tradisjonelle randsko. Se etter rødaktige områder. Det er blødninger på grunn av mekanisk skade i hovens meget tettvevde blodkarsystem. Om du så melder deg på et disseksjonskurs vil du kunne få se mer vevsskade som det vil være vanskelig å bortforklare.

 

 

 (t.v.) Tradisjonell randsko plassert under og dels foran hovbeinet. 

 

Anatomiske skoing krever forståelse for anatomi og bevegelsesapparatet for hest.

Dette har vært kjernen i det 5 dager lange kurset som de godkjente hovslagerene har deltatt på. Tre dager ble benyttet til undervisning i bevegelsesapparatet hos hest (biomekanikk). To dager ble benyttet til praktisk skolering. De godkjente hovslagerne fikk sine kursbevisene sist helg i forbindelse med et oppfølgings- og fordypningskurs i hestens anatomi og bevegelsesapparat.

Internasjonalt anerkjente forelesere

Det var Ben Pearks fra England og en utflyttet harstadværing, Hanne Martine Stabursvik, som sto for undervisningen. Ben er hovslager med 10 års erfaring i anatomisk hovpleie og har praktisert metoden både i Nederland og Italia ved siden av hjemlandet. Hanne Martine er veterinær og  hovslager med hovedbase i Buenos Aires, Brasil. Hun har spesialisering og lang erfaring i store dyrs fysiologi og arbeider nå også med en M.Sc.-grad i hestevitenskap.